Storm Ciarán eerste storm deze herfst: windstoten tot 120 km/uur

geplaatst in: xCap nieuws | 0

 

 

Het was al we duidelijk dat de herfst begonnen was. Al een paar weken is het  wisselvallig weer, soms regenachtig maar soms ook zonnig. In het bos beginnen de bomen prachtig te kleuren.

Maar nu komt de eerste herfststorm onze kant op. Donderdag (2 november 2023) zal Nederland te maken krijgen met Ciarán.

Op basis van o.a. NOS.nl is duidelijk dat we harde wind kunnen verwachten. De dag begint nog redelijk rustig, maar de wind zal in de middag aan de kust naar verwachting oplopen tot windkracht 9. Volgens het KNMI geldt voor windkracht 9: ‘schoorsteenkappen, antennes en dakpannen waaien weg, kinderen moeten moeite doen om te blijven staan, takken breken af, alleen zwaluwen en eenden vliegen nog’. Hoewel de windkracht over het algemeen boven land snel afneemt, raadt de ANWB mensen aan om thuis de werken. Er wordt namelijk ook overlast op de weg verwacht. Veel bomen hebben door het warme weer nog steeds bladeren, en kunnen daardoor sneller omwaaien. Het is in ieder geval slim om de verkeersinformatie (voor de weg en voor de trein / OV) goed in de gaten te houden. In de middag en begin van de avond zal storm Ciarán op zijn hoogtepunt zijn.

Overigens verwacht men dat de storm in Noord Frankrijk nog zwaarder is met zeer zware windstoten in de kustgebieden. Daar is het hoogst mogelijke alarmniveau afgegeven omdat men in Bretagne rukwinden van wel 30 t/m 150 kilometer per uur verwacht, met uitschieters naar 170 km per uur.


Hoewel het in de loop van de avond wat rustiger wordt, blijft het ook de komende dagen nog onstuimig. Als je dan weer naar buiten gaat, is het fijn een goede muts of pet te hebben.

Bijvoorbeeld de biologische Yala groene beanie organic Katoen (linksonder), de waterdichte Outdoor pet Techno Flap Cap (midden) of de stoere Wind Beanie muts (rechts)

Mutsen voor de herfststorm