Officieel Europees hitterecord: 48,8 graden (in augustus 2021)

geplaatst in: xCap nieuws | 0

Het is nu, eind februari, nog winter. Maar vandaag werd het nieuws bekend dat de hittegolf van augustus 2021 in Sicilië de boeken in als een officieel Europees hitterecord: 48,8 graden.

Hitterecord op Sicilië
Hitterecord op Sicilië: deze mooie foto is van David Evers (Some rights reserved)
Het hitterecord op Sicilië in augustus 2021 was een opmerkelijke gebeurtenis. Op 11 augustus 2021 werd een temperatuur van 48,8 graden Celsius gemeten in Syracuse, Sicilië. Deze temperatuur werd gemeten door een onbemand weerstation aan de oostkant van het eiland 4. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft nu, aldus RTL Nieuws, dus deze temperatuur bevestigd als het officiële hitterecord van Europa.

 

Deze hittegolf was een van de meest extreme in de geschiedenis van Europa. Het was een gevolg van een combinatie van factoren, waaronder een hogedrukgebied boven de Middellandse Zee.

 

Het hitterecord in Nederland is niet eens zo heel veel graden lager. Want dat staat momenteel op 40,7 graden en werd gemeten op 25 juli 2019 in Gilze-Rijen 12. Dit record werd verbroken na bijna 75 jaar.

 

De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde is 56,7 graden en werd gemeten op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Maar.,. deze meting wordt betwist vanwege twijfels over de betrouwbaarheid van de gebruikte meetapparatuur. Een meer recente meting van 54,4 graden werd geregistreerd in Death Valley op 16 augustus 2020 . Dit is de hoogste temperatuur die ooit op aarde is gemeten sinds 1931.
Hitterecord in Death Valley, United States
Hitterecord in Death Valley, United States: prachtige foto van Giuseppe Milo, onder CC license (Some rights reserved)

Van het bekijken van deze foto’s warm je op deze winterdag in ieder geval al weer wat op. Maar als je je vast wil voorbereiden op de zomer, of binnenkort al op vakantie gaat naar een warme bestemming, hoe bereid je je dan het beste voor?

De meeste tips liggen nogal voor de hand, maar je er aan houden is toch vaak lastig. Zelf zijn we vaak zo enthousiast dat we op elk moment van de dag, dus ook op het heetste moment, erop uit willen trekken. Om maar niets van onze mooie bestemming te missen. Daarom, ook voor onszelf, nog maar even een lijstje:

  1. Drink voldoende water: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Drink minstens 2 liter water per dag en vermijd alcohol en cafeïne, omdat deze stoffen uitdroging kunnen veroorzaken.
  2. Draag lichte kleding: Draag lichte, ademende kleding om te voorkomen dat je oververhit raakt. Katoen en linnen zijn goede opties omdat ze luchtig zijn en vocht absorberen.
  3. Gebruik zonnebrandcrème: Bescherm je huid tegen de zon door zonnebrandcrème te gebruiken met een hoge SPF-factor. Breng de crème om de paar uur opnieuw aan, vooral als je veel zweet of in het water bent geweest.
  4. Vermijd de zon op het heetst van de dag: Probeer tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven, omdat de zon dan het sterkst is. Zoek de schaduw op of ga naar binnen om af te koelen.
  5. Neem een hoed en zonnebril mee: Bescherm je hoofd en ogen tegen de zon door een hoed en zonnebril te dragen. Dit kan ook helpen om oververhitting te voorkomen.
  6. Plan activiteiten op de koelere momenten van de dag: Plan activiteiten zoals sightseeing of wandelen in de vroege ochtend of late middag wanneer het koeler is.

Hoewel dat meestal los staat van hitte, moet je sowieso bij buitenlandse bestemmingen altijd even de reisadviezen van Buitenlandse Zaken checken.

 

Wat betreft het 5e advies (neem een hoed mee): daar zijn wij bij xCap.nl natuurlijk voor.  De Nomad Cap Recycled is bijvoorbeeld een outdoor reispet die je goed beschermd tegen de zon en goede uv-bescherming heeft.

Nomad pet beschermd tegen de zon
Nomad pet beschermd tegen de zon

 

Ook. of juist, voor kinderen is deze bescherming tegen hitte en zon belangrijk. Ook voor kinderen hebben we daarom zo’n pet met flappen: de Junior Legionnaires Cap. Deze pet is in veel kleuren verkrijgbaar.

Beschermd bij een nieuw hitterecord met de Junior-Legionnaires-Cap
Beschermd bij een nieuw hitterecord met de Junior-Legionnaires-Cap

 

Is het warm weer en wil je stijlvol voor de dag komen? Bekijk dan de prachtige klassieke Marbella Sun hoed. De brede rand zorgt voor veel schaduw in je nek en gezicht.

Veel schaduw met de Marbella Sun hoed
Veel schaduw in nek en gezicht met de Marbella Sun hoed

 

Onze stoere Outback hoed is van comfortabel katoen en heeft een optimale UV bescherming (UPF 50).

Klaar voor een nieuw hitterecord met de Outback hat
Klaar voor een nieuw hitterecord met de Outback hat

 

Dit zijn een paar voorbeelden van onze xCap.nl hoeden en petten die je outfit voor warme dagen compleet kunnen maken. Heb je vragen? E-mail dan even naar service@xcap.nl. Bij grotere aantallen kunnen we trouwens flinke kortingen geven. Vraag er even naar via de e-mail.

Fijn om even (digitaal) bezig te zijn met dit warme weer! Maar voorlopig hier in Nederland weer de muts op 🙂