Het is echt herfst! Paddenstoelen, regen en herfstbladeren

geplaatst in: Nieuws, xCap nieuws | 0

Hebben jullie ook al de eerste paddenstoelen gezien? In het bos is weer volop vliegenzwammen, elfenbankjes en eekhoorntjesbrood te vinden. Het is echt zover: de herfst van 2023 is nu begonnen.

Vliegenzwam - rood met witte stippen paddenstoel

De vliegenzwam is wel de klassieker onder de paddenstoelen. Dit is de paddenstoel van de bekende Nederlandse Kabouter (BNK) Spillebeen.

Op een grote paddestoel rood met witte stippen,
Zat kabouter Spillebeen heen en weer te wippen

Een prachtige paddenstoel die kinderen altijd erg tot de verbeelding spreekt. Dat is trouwens, ook zo’n leuke activiteit in de herfst: met de kinderen een kabouterpad wandelen. Er zijn, vooral door Staatsbosbeheer aangelegd, kabouterpaden door heel Nederland. In Noord-Holland heb je bijvoorbeeld het kabouterpad Schoorlse Duinen (zie Staatsbosbeheer). In Zuid-Holland heb je een kabouterpad in Noordwijk (zie Staatsbosbeheer). Maar ook in de andere provincies vind je deze voor kinderen leuke paden. Het blog Gezin op reis heeft daar een mooi overzicht van gemaakt.

Herfst gekleurde bladeren

Veel bladeren zijn nu nog groen, maar de het gaat nu wel snel. Over een paar weken zullen veel bomen al prachtige herfstkleuren hebben. Wanneer precies de mooiste kleuren te zien zijn, verschilt uiteraard per jaar, afhankelijk van het weer. En natuurlijk verschillen de kleuren per boomsoort (kastanjes en berken zijn meestal vroeg, beuken en eiken wat later) en standplaats (schaduw/ licht, droog/nat).

Dit jaar is het tot nu toe erg warm voor de tijd van het jaar. De meteorologische herfst begon zelfs met een record warmte. En dat heeft ook zijn effect: bomen blijven langer groen dan andere jaren. Sommige bomen schijnen zelfs voor de 2e keer te bloeien dit jaar.

Al met al genoeg redenen er op uit te trekken. Het is heerlijk om in het bos of langs het strand wandelen. Of om een mooie fietstocht maken. Of het nu regent, waait of de zon schijnt: er is genoeg te genieten in de herfst.

Wellicht heb je een goede muts nodig tijdens die buitenactiviteiten. Kijk dan nog eens verder in het aanbod mutsen

(waaronder kindermutsen) op onze website.

Een paar suggesties. Hou je van biologisch? Wat dacht je dan van de Eko Beanie? Een fijne biologische muts verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.

Eko Beanie - Biologische muts
Eko Beanie

 

Op zoek naar een lekker warme en winddichte kindermuts? Dan is de Kindermuts Kid Wind misschien iets voor jouw. Ook deze dubbellaags muts is er in diverse kleuren.

Rode kindermuts Kid Wind

Kindermuts Kid Wind

 

Ook voor volwassenen hebben we trouwens een ‘wind beanie’. Een stoere muts. Comfortabel en warm.

Wind Beanie blauw
Wind Beanie blauw