• Pop-Star-Hoed

Petten, hoeden en mutsen in onze spreekwoorden en gezegden

Het leek ons wel leuk om eens te kijken in hoeverre petten, hoeden en mutsen eigenlijk nog terug komen in onze dagelijkse taal.

Iedereen kent wel uitdrukkingen als “petje af”, “uit de hoge hoed toveren”, “geen hoge pet van op hebben van”, “er met de pet naar gooien”, “dat gaat mijn pet te boven” en, wat minder vriendelijk, “wat een muts”. In onze spreekwoorden en gezegden dus…

 

Maar eerst hieronder een paar actuele petten uit onze collectie. Meer in onze platte petten,  snapback caps en hoeden afdeling.

Veryus Red Chimera - rode pet met uil
De Veryus Red Chimera – rode pet met uil
Blauw Grijze platte pet Summer Gatsby bovenkant
Blauw Grijze platte pet Summer Gatsby bovenkant
Veryus Green Garuda groene pet met uil
De groene pet met uil, de Veryus Green Garuda

 

Laten we als test eens kijken wat er de afgelopen 24 uur (het is nu dinsdag 24 oktober 2017, 16:30 uur) zoal op sociale media verschenen is. Hieronder een paar voorbeelden.

 

Petje af!

 

Van oudsher nam je uit een teken van respect je hoed of pet af als je iemand tegenkwam. “Petje af”  is dus een uitdrukking van respect. Hmm. Wordt in 24 uur bijna 40 keer gebruikt op sociale media.

 

 

 

Uit de hoge hoed toveren

 

Als je iets uit de hoge hoed tovert, komt je onverwacht met iets voor de dag. In de afgelopen 24 uur ongeveer acht keer gebruikt op sociale media. En heel vaak als het gaat om politieke onderwerpen.

 

 

Ergens geen hoge pet van op hebben

Als je ergens geen “hoge pet van ophebt” heb je er geen grote verwachtingen van. Wordt blijkbaar erg weinig gebruikt.

Er met de pet naar gooien

De uitdrukking “ergens met de pet naar gooien” geeft aan dat iemand totaal niet zijn best doet. Maar vier keer gebruikt in de afgelopen 24 uur op sociale media. Jammer! Zo’n mooie uitdrukking 🙂

 

De voorlopige conclusie is dat de hoed, pet, en muts uitdrukkingen niet massaal gebruikt worden. Maar aan de andere kant zijn er wel erg veel van dergelijke uitdrukkingen. We hebben het nog niet eens gehad over “er met zijn pet niet bij kunnen”, “huilen met de pet op”, “onder één hoedje spelen”, “Van de hoed en de rand weten” en “je een hoedje schrikken”. Dus voorlopig zullen deze petten gelukkig nog niet uit onze Nederlandse taal verdwijnen. Wij zullen in ieder geval ons best doen ze te blijven gebruiken!