Eind februari 2024 en het is zonnig weer: pet op!

geplaatst in: Caps, xCap nieuws | 0

Het is eind februari 2024 en het is (hier) onbewolkt en zonnig weer! Dat is wat anders dan de afgelopen periodes waarin het regelmatig lang nat regenachtig weer was, of koud. Vandaag is het in ieder geval meer weer om een pet op te doen en lekker naar buiten te gaan!

Zo denken er meer mensen over. Dat is terug te zien op de vele weer foto’s op sociale media. Hieronder een mooi voorbeeld:

Er zijn veel zonnige foto’s van ons mooie Nederland te vinden. Zoals deze:

Maar een oud weer spreekwoord schijn te zijn: Als de kat in januari in de zon ligt, ligt ze in februari achter de kachel. Tenminste, het is nou niet bepaald een spreekwoord dat we zelf dagelijks gebruiken, maar je hoort wel eens wat 🙂

Hoe waardevol oude spreekwoorden ook zijn, in werkelijkheid hangt jet weer in januari en februari af van verschillende factoren, zoals zeestromingen, luchtdruk, windrichting en zonneactiviteit. Er is volgens Weerplaza geen eenvoudige regel die het verband tussen deze twee maanden kan voorspellen, maar er zijn wel enkele trends en patronen die vaak voorkomen. Een daarvan gebruiken ze in de ‘Weerplaza 30-daagse’, die een verwachting geeft voor de komende maand op basis van statistische modellen.

Volgens de Weerplaza 30-daagse1 zal het begin februari 2024 vrij mild zijn, met temperaturen rond de 10 graden Celsius. Daarna neemt de kans op kouder weer toe, vooral in de tweede helft van de maand. Er is ook een grotere kans op neerslag, vooral in de vorm van regen, maar mogelijk ook sneeuw. De gemiddelde temperatuur in februari ligt rond de 6 graden Celsius, maar er kunnen ook dagen zijn met vorst of misschien zelfs wel weer ijsdagen.

Het weer in januari en februari kan ook beïnvloed worden door andere factoren, zoals de El Niño verschijnselen, die de temperatuur van het zeewater in de Stille Oceaan veranderen. Dit heeft gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld, waaronder Europa. Een El Niño zorgt meestal voor een zachtere winter, terwijl een La Niña voor een koudere winter kan zorgen. Momenteel is er sprake van een zwakke La Niña, die mogelijk nog tot april 2024 aanhoudt.

Het weer in januari en februari is dus niet altijd hetzelfde, maar er zijn wel enkele trends en patronen die een indicatie kunnen geven. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het weer onvoorspelbaar is en dat er altijd afwijkingen en verrassingen kunnen zijn. Daarom is het verstandig om regelmatig de actuele weersverwachting te raadplegen en je daarop voor te bereiden. 😊

Eén van die voorbereidingen zou kunnen zijn voor een goede, bij het weer passende, hoofddeksel te zorgen. Een muts uiterarrd voor die vorstdagen. Of een lekker warme pet met flappen die je oren warm houden bij guur winderig weer.

Vries het niet, regent het niet en wil je rond deze tijd van het jaar toch iets op je hoofd? Dan kun je bijvoorbeeld aan de stijlvolle Baker boy cap denken. Een wollen en gevoerde pet. Lekker warm en comfortabel.

Wollen Baker Boy Cap
Wollen Baker Boy Cap

 

Wollen Baker Boy Cap bovenkant
Wollen Baker Boy Cap bovenkant

Hoe dan ook: februari komt eraan! Een maand van sneeuw en ijs? Van toch nog schaatsen op de plas? Warme chocolademelk en rode wangen. De maand van Valentijnsdag❤️. Van rozen en gedichten. Van muziek. Van hoop en licht. Van richting lente!